Tørring af brænde

Tørt brænde er en nødvendighed for både din sikkerheds skyld (skorstensbrand) og for økonomiens skyld. Det er tørt brænde, der leverer den bedste fyringsøkonomi, og det er meget nemmere at arbejde med tørt brænde generelt.

Du skal ikke forvente at du kan købe alt det tørre brænde, du har brug for lige inden fyringssæsonen, hvis du da ikke fyrer med briketter. Det er derfor en god regel at købe det brænde, du skal bruge til NÆSTE sæsons allerede om foråret – og faktisk gerne endnu før.

En god måde at sikre tørt brænde:

  • Træerne til dit brænde skal fældes inden 1. april – så er der nemlig ikke sket forårets saftstigning i træet endnu.
  • Dit brænde skal saves og kløves hurtigst muligt efter fældningen og inden 1. maj. Kløvningen hjælper brændet til at tørre hurtigere, fordi vand kun fordamper langsomt ud gennem træets bark. Brug en flækøkse eller lej en flækmaskine. Det er ganske hårdt arbejde at kløve brænde, men det er helt nødvendigt for at sikre dig tørt brænde.
  • Den bedste opbevaring af det kløvede brænde hen over sommeren er under et halvtag. En presenning KAN bruges, men det er ikke den bedste løsning, for den holder på fugtigheden. Uanset hvad skal det kløvede træ beskyttes mod regn. Efter en sommer udendørs er brændets vandindhold nede på godt 20 %. Det afhænger selvfølgelig af vejret, længden på dit brænde og hvor fint kløvet, det er.
  • Når vi når september, begynder dit brænde at optage fugtighed fra luften, og det er nu, du skal have dit brænde inden døre. Har du en fyrkælder, er det et fremragende sted at opbevare dit tørre brænde. Husk, at du skal have hele vinterens forbrug af brænde inden døre i september.
  • Det er rigtigt godt at tage en uges forbrug af brænde ind i stuen (hvis du har en brændeovn) af gangen. Husk at banke stykkerne af for insekter. I stuen sker den sidste tørring ned til de ideelle 18% vandindhold.
  • Vi fraråder på det kraftigste at fyre med brænde, der ikke er ordentlig tørt. Dels er det pokkers besværligt, og dels er det uøkonomisk, for du får slet ikke den fulde brændværdi ud af dit brænde. Faktisk kan det også skabe løbesod, der kan føre til stor eskadre og skorstensbrand.

Kan du ikke skaffe nok tørt brænde til hele sæsonen, må du enten varme op på anden vis eller købe træbriketter.