Skruetvinger

Jeg må faktisk indrømme, at jeg er meget, virkeligt meget forskrækket over alt den vold, der sker i samfundet. Nu her på det seneste med ham afroamerikaneren, der blev myrdet af politifolk. I koldt blod. Hvordan kan de gøre det? Jeg har jo set de her voldsomme og skræmmende videoer, der viser, hvordan tre store mænd billedligt talt holder manden i skruetvinger med deres kropsvægt, imens de lægger ham i håndjern – alt imens han råber op om, at han ikke kan få vejret.
Jeg synes, at det er frygteligt. Og jeg skammer mig. Det burde ikke kunne ske i et demokratisk samfund. Altså 3 mod 1. Det ville man i Danmark aldrig acceptere. Men derovre på den anden side af Atlanterhavet er samfundet meget forskelligt fra vores. Og jeg kender det ikke. Jeg har bare altid troet, at det byggede på de samme værdier som vores: Demokrati og ligeværdighed. Åbenbart ikke.

Glædeligt

Det er med glæde, at jeg læste, at de tre politimænd, som holdt manden nede, er blevet arresteret. Jeg har sidenhen læst mange artikler om racisme og økonomiske vanskeligheder i USA. Jeg kan ikke sige, at jeg er blevet meget klogere. Jeg kan dog sige, at jeg er blevet mere oplyst. Og det er måske stikordet til at forstå, hvad der er sket. Derovre i Minneapolis. Der er en grund til, at man bruger vold.

Dårlig træning

Efter min mening er det uvidenhed og dårlig uddannelse. Ikke at politifolkene er dårligt uddannede som politifolk. Slet ikke. De er ualmindeligt godt uddannede. Når man kan nedlægge et stykke mandfolk og pacificere ham via sådan et skruetvingegreb, så ved man, hvordan menneskets anatomi fungerer, og kan håndtere det. Også selv om man er fluevægt overfor sværvægt. Men når man sådan benytter sine skruetvinger på den måde – uden åbenbar grund – så er der noget rivende, galt. Det mener jeg. Er der tale om en kortslutning i hjernen på politifolkene? Tror jeg ikke. Jeg tror, der er tale om usædvanlig dårlig almen uddannelse af politifolkene. Og ærligt talt: Det er ikke deres skyld. Det samfund, de lever i, er skyld i det. Det har overset, at demokrati også betyder adgang. Adgang til uddannelse, adgang til offentlige biblioteker, det har overset, at det involverer oplysning. Hvordan får et menneske, der lever i personlig fattigdom adgang til oplysning, når alle døre lukkes omkring det? Jeg spørger bare. Og jeg spørger, fordi jeg er gal.

Samfundets ledere

I min optik er det forbudt for samfundsledere bare at skyde skylden på manglende initiativ. Individuelt eller som samfund. Har en gruppe i samfundet ikke adgang til oplysning, hvad skal de så gøre? Bare finde sige i at skruetvingerne strammes? På et eller andet tidspunkt bliver det for meget. Som bekendt: Tryk avler modtryk. Så de voldelige scener, vi ser i nyhederne eller på YouTube, er forklarlige. De kan bare ikke undskyldes. De skal forklares, og der skal tages handling på dem. Og nogle skal have erstatning.

Ja, det er bare min mening. Jeg kan, som du ved, ikke lade være med at fortælle dig den. Hvad tænker du selv om de hæslige episoder, vi ser i disse dage?