Styr på juraen

Min partner og jeg har været på besøg hos min datter. Hun er lige flyttet ind i et dejligt hus sammen med sin kæreste. De er lige blevet færdige med deres uddannelser og har begge to fået job. De har derfor vovet at købe et hus, som de er glade for. Det ligger lidt uden for byen, som vi bor i. I et dejligt kvarter, men der er et men. Huset ligger ud til en vej med meget trafik. Jeg tænker, at det kan blive et problem for dem, hvis de skal have børn. Det kan blive farligt. Lige nu er det ikke aktuelt. Men det kan give dem problemer.

Tier stille lige nu

Jeg ville dog ikke fortælle dem om mine tanker. Så jeg spurgte dem om, hvordan de havde det med at være ejere af fast ejendom. De fortalte, at de var glade for det. De ved, at de kommer til at sidde lidt hårdt i det. Men de kunne bare ikke sige nej til den bolighandel. Det var gået hurtigt. Det var min datters kæreste, der fandt huset. Han var selv temmelig overrasket over sin egen reaktion, da han så det første gang. Som han sagde: ”Det var bare lige det hus, vi skal have. Det var jeg sikker på, da jeg så det alene. Da vi så det sammen, var vi enige. Fremtiden må så vise, hvad der sker.”

Tinglysning og skrivning af skøde

Han forklarede, hvor forvirrende det havde været for dem med alt det papirarbejde, der ligger bagved en hushandel. Skødeskrivning. Tinglysning. Tilladelser. Godkendelser. Kreditlån. Men han er en god gut. Han har stået for meget af alt det bureaukratiske. Selve flytningen har min datter stået for. De har endnu ikke helt fået stillet alle deres møbler på plads. Men de er fulde af optimisme og tror på, at alt bliver godt.

Da min partner hørte min ’svigersøn’ sige, at tiden må vise, hvad der sker, blev han lidt betænksom. Selvom han virkeligt er god til ikke at vise, hvad han tænker eller føler, så kunne jeg bare se det på ham.

Få lavet en fremtidsfuldmagt

Jeg spurgte ham om, hvad han tænkte. Han sagde, at han ville råde min datter og hendes kæreste til at få oprettet en fremtidsfuldmagt. Ikke et testamente. Det er for tidligt. Men en fremtidsfuldmagt. De ved jo ikke, hvad der vil ske i fremtiden. Og lige nu har de sat sig i en situation, hvor de skal spinke og spare for at kunne betale boliglånene. Og min datters kærestes nye – og første job som færdiguddannet er farligt. Ingen ved, hvad der kan ske.

Vi kiggede på ham og spurgte ham om, hvad han mente. Min partner forklarede, at før han blev enkemand, havde han haft en fremtidsfuldmagt, som hans kone havde givet ham. Hun var syg og kunne i en lang periode ikke varetage sine egne interesser. Han fik fuldmagt fra hende til at gøre det. Hun havde haft det samme job, som min datters kæreste har nu. Derfor var han kommet til at tænke på det. Min datter og hendes kæreste lovede ham, at de ville tænke over det.