Insekter i brænde

Det er ikke til at slippe for. Hvert år på samme tid skal det jo ordnes. Ja, brænde. Efter 20 år på landet med brændefyr, har jeg efterhånden lært, at det ikke saver sig selv. Ligesom det heller ikke bliver flækket automatisk. Men det er nu egentlig sjovt alligevel, at man ser frem til alle disse timers hårde slid – med beskidt tøj.

Jeg plejer at sige til min kone, når hun begynder sin årlige snak om et pillefyr, at det er den eneste form for motion, jeg får i løbet af året. Hun plejer gerne at udtrykke sig i store vendinger omkring min livvidde. Så den virker hver gang. Jeg elsker mit træ og mit fyr. Sådan er det bare. Når man har arbejdet med træ i så mange år, som jeg har, så erfarer man mange ting omkring. Det er nærmest en livsstil.

Pas på borebiller

Der er en masse insekter i træet, da det ofte har ligget ude i adskillige år, hvilket tiltrækker dem. Det man skal holde sig mest for øje er borebiller. En af mine venner fik et alvorligt problem et år, hvor han havde lagt brænde op på loftet. I foråret sværmede de fra brændet og ind i det friske træ i hans træværk på loftet. Det krævede en behandling mod borebiller af et firma, der var specialuddannet og autoriseret skadedyrsbekæmpelse.

Så han lærte en lektie, at man altid skal være årvågen, når man tager brænde ind. Specielt når det kommer i kontakt med andet træ. Vi andre har bestemt også lært, at når der er ormehuller i træ, så er alle røde lamper tændt. Nu har jeg heldigvis ikke problemer, da jeg opbevarer træet oppe ved fyret. Nuvel, loftet er nærmest ædt op, og hvert år minder jeg mig selv om, at nu skal det altså behandles. Men det er ligesom, jeg ikke rigtig får gjort noget ved det – og det bliver bare værre og værre. Jeg har en bekendt, der skulle kunne klare det, da han har kendskab til gift og sådan noget.

Jeg ved faktisk ikke, om det er noget han køber i Tyskland, eller om han kender en, der arbejder med det til dagligt indenfor skadedyrsbekæmpelse. Jeg har i hvert fald selv undersøgt markedet, og det kan slet ikke svare sig at købe noget at sprøjte på selv. Det bliver alt for dyrt. Hvis det alligevel ikke virker, så er det hele jo spildt, og jeg lever i en falsk tryghed. Så det skal gøres ordentligt. Ellers må jeg ty til fagfolk, der ved, hvad de har med at gøre.